Hoe wordt mijn hond een Snoezel?

Wanneer u het contactformulier invult op deze site krijgt u een vragenlijst toegestuurd. U bezorgt de vragenlijst ingevuld aan Hilde Quisquater die een eerste selectie zal doen. Zij zal u ook laten weten of uw hond eventueel in aanmerking komt of niet. Hilde gaat ook kijken of er op dat moment een instelling is die nog een extra Snoezel wil en kan inzetten. In de volgende stap wordt u uitgenodigd bij Hilde voor een gedragstest. Er wordt gekeken of uw hond zijn taak als Snoezel ook zelf leuk zal vinden en of er eventueel nog puntjes zijn waar aan gewerkt moeten worden voor jullie aan de slag kunnen.

 


Wat kunnen ik en mijn Snoezel verwachten?

Verwacht u zeker aan heel enthousiaste bewoners. Zij zullen u met veel liefde ontvangen en laten hun dankbaarheid graag blijken. Maar ook het personeel zal u met open armen ontvangen. Zij willen het allerbeste voor de mensen waar zij dagelijks voor zorgen, maar ook zeker voor uw hond. De medewerkers beseffen dat uw hond iets moois doet voor de bewoners.

 


Wat wordt er van mij en mijn Snoezel verwacht?

Allereerst is het heel belangrijk dat het baasje en de Snoezel zich regelmatig een uurtje vrijmaken om de bewoners van hun toegewezen instelling een bezoekje te brengen. Het is juist het steeds herhalen van die bezoekjes die ervoor zullen zorgen dat een band kan opgebouwd worden en dat de bewoners er een positieve invloed van ondervinden. De bewoners zullen ook steeds meer gaan uitkijken naar de bezoekjes van hun Snoezel. Als die dan niet komt opdagen is de teleurstelling natuurlijk heel groot.

Het baasje moet er natuurlijk voor zorgen dat zijn Snoezel in goede gezondheid is en blijft. Daarom is het jaarlijkse bezoek aan de dierenarts van heel groot belang. Op volgende punten dient zeker gelet te worden:

  • Het is om gezondheidsredenen van groot belang dat de Snoezel alle nodige inentingen heeft gekregen en dat hij op zeer regelmatige basis ontwormd wordt.
  • De Snoezel moet een goed verzorgd gebit hebben. Dit wil zeggen dat hij geen erge tandsteen mag hebben of ontstekingen in de mond. Slechte tanden of ontstekingen kunnen vervelende geuren met zich meebrengen en maakt het contact met mensen minder aangenaam. Bovendien is het ook voor de hond niet fijn om met pijn in de mond geaaid en geknuffeld te worden. Het maakt het samenzijn met de bewoners ook voor hem minder leuk, in sommige gevallen zelfs pijnlijk.
  • Dit geldt ook voor oorhygiëne. Oorontstekingen kunnen ook voor onaangename geuren zorgen. Maar erger nog een hond met oorontsteking heeft pijn wanneer zijn hoofd wordt aangeraakt. Dit kan tot afkeer voor knuffelen en mensen leiden en in de ergste gevallen zelfs tot bijten bij aanraking van het hoofd.

In deze instellingen wordt streng toegezien op hygiëne. Daarom is de hygiene van de Snoezels ook van groot belang. Dit wil zeggen dat de Snoezel proper moet zijn en dat de hond soms gewassen moet worden. Natuurlijk is dit niet persé nodig vlak voor het bezoek, maar wassen is toch nodig op regelmatige basis. Het is ook heel belangrijk dat de Snoezel regelmatig gekamd en geborsteld wordt. Dit voorkomt overvloedig verharen en klitten. Klitten kunnen er voor zorgen dat de hond hinder ondervindt bij aaien omdat klitten aan zijn vel kunnen trekken wanneer je er met je vingers in blijft hangen.

 


Kan ik direct aan de slag met mijn Snoezel?

Nee, spijtig genoeg niet. U wordt opgenomen in het bestand en er wordt gekeken of we een geschikte plaats voor jou vinden. Zo gauw een instelling groen licht geeft voor een Snoezel worden een groep kandidaten uitgenodigd voor de selectieproeven. Het kan dus even duren voor u echt ergens kan beginnen. Laat u echter niet ontmoedigen en schrijf in wanneer u een Snoezel in spé heeft.

Wanneer u zelf een instelling weet die een Snoezel zou willen hebben. Neem dan zeker contact met mij op. Ik kan dan altijd kijken of jouw hond geschikt is.