Een Snoezel is een hond die van sociaal contact met mensen houdt. Maar hij heeft ook een baasje die zich onbaatzuchtig wil inzetten voor de medemens met dementie, handicap of autisme. Zij maken zich op regelmatige basis een uurtje vrij om en bezoekje te brengen in de aangesloten instelling in hun buurt. De hond wordt dan opgenomen in onze groep van Elitehonden. Alleen zij mogen de naam Snoezel dragen.

 


Wat doet een Snoezel?

Een Snoezel gaat minstens tweemaal per maand onder begeleiding van zijn eigen baasje langs in de instelling. Hij bezoekt daar steeds dezelfde groep, dus dezelfde mensen. Zo kunnen de bewoners, het baasje en de Snoezel een band opbouwen.

Het is de bedoeling dat de hond een uurtje aanwezig is op zijn afdeling en dat de bewoners indien ze dit wensen de hond mogen aanraken. Een kleine hond kan eventueel even op de schoot of mee op bed bij de bewoners. Een grote hond moet dan weer rustig bij de bewoner zitten of staan om geknuffeld te worden. Natuurlijk wordt er geen heel uur aan één stuk geknuffeld, het aanwezig zijn tussendoor is ook al leuk voor de bewoners.Waarom willen wij met Snoezels gaan werken?

Dankzij de Snoezels kunnen we maken dat onze bewoners op een verantwoorde manier kunnen genieten van de positieve invloed die honden kunnen hebben op hun dagelijks leven, zonder de werkbelasting voor de medewerkers aanzienlijk te verhogen. Aanwezigheid van dieren brengt “leven in de brouwerij”, verzacht spanningen en angsten, prikkelt de zintuigen van onze bewoners. De dieren kunnen ook hulpmiddelen bieden aan personeel om interventies te vergemakkelijken. Zo kan bijvoorbeeld een moeilijke revalidatie veel vlotter gebeuren als de bewoner “met de hond gaat wandelen”.

En ook familie en vrienden van onze bewoners worden er beter van. De Snoezels bieden een leuk onderwerp om met hun geliefde over te spreken of om mee bezig te zijn, daar waar het anders soms zo moeilijk is om nog zinvol te communiceren.